Gedifferentieerde premie WHK 2016

Afgelopen maandag was het weer 1 september en voor mensen die zich dagelijks met de WGA en ZW bezighouden een belangrijke datum. Op die datum wordt namelijk de Nota Gedifferentieerde premie WGA ZW 2016 afgegeven door het UWV bekend gemaakt. Natuurlijk altijd weer benieuwd naar wat de premies en berekeningsmethodieken voor het nieuwe jaar gaan brengen. Zo heb ik natuurlijk zelf ook met volle interesse het stuk doorgelezen.

Eigenlijk werd in betreffende nota bevestigd wat we eigenlijk allemaal reeds wisten of - redelijk - konden invullen. Een tijd geleden, bij het uitkomen van de Juninota 2015, konden we een richting waarnemen in wat in de uiteindelijke terug te lezen valt. Ook op deze website heb ik er toen aandacht aan besteed: De Juninota 2015 is er weer

Zoals terug te lezen in de nota blijven de premies voor de WGA Vast, WGA Flex en ZW Flex voor 2016 redelijk stabiel. De verschillen zijn minimaal te noemen en hierbeneden een overzicht van de premies voor het jaar 2016 (bron: UWV).

Ondanks de vele berichten over werkgevers die massaal zouden terugkeren naar het UWV, voor wat betreft het WGA Vast gedeelte, blijkt dat in de praktijk ook wel mee te vallen. Natuurlijk zijn er bedrijven die ervoor kiezen terug te keren naar het UWV maar de cijfers zijn anders dan "verwacht". Het marktaandeel van eigenrisicodragers is gedaald van 46% van de loonsom in 2014 naar 43% van de loonsom in 2015 conform de raming van UWV uit de vorige premienota. Voor 2016 verwacht het UWV nog een zeer lichte daling van het marktaandeel van eigenrisicodragers tot 42%.

Binnen de Ziektewet is de ontwikkeling dat steeds meer werkgevers kiezen voor het eigenrisicodragerschap. Het marktaandeel van eigenrisicodragers is inmiddels gestegen van 24% van de loonsom in 2014 naar 31% van de loonsom in 2015. Voor 2016 wordt een verdere stijging verwacht naar 36% van de loonsom.

Hierbeneden de ontwikkeling van eigenrisicodragers WGA Vast en ZW Flex schematisch weergegeven (bron: UWV):

 


Ook wordt in betreffende nota ingegaan op de verwachte ontwikkelingen WGA vanaf 2017. Zoals bekend wordt de WGA Vast en WGA Flex dan samengevoegd en heeft minister Asscher in de kamerbrief van 22 juni 2015 (link) een aantal maatregelen aangekondigd waarmee het hybride uitvoeringsstelsel van de WGA zal worden aangepast. Dit betreft voornamelijk drie belangrijke veranderingen, namelijk:

  1. Samenvoegen WGA Vast en WGA Flex. Dat betekent dat veel werkgevers, die reeds eigenrisicodrager zijn, een nieuwe afweging moeten maken tussen het totale pakket van WGA Vast + WGA Flex publiek of privaat te verzekeren;
  2. De staartlasten van (middel) grote werkgevers blijven per 2017 achter bij het UWV;
  3. Terugkeerpremie WGA voor werkgever die van privaat terugkeren naar het UWV. Dit betekent niet zoals nu een minimale premie WGA maar er wordt een premie vastgesteld op basis van de volledige historische WGA Vast risico.

Over de aangekondigde aanpassingen binnen het hybride uitvoeringsstelsel WGA zal in het najaar 2015 wetgeving volgen. Berichtgevingen hieromtrent blijven we met grote interesse volgen.

Ten slotte is het interessant om naar het financieel overzicht Werkhervattingskas (WHK) 2016 te kijken. Deze is terug te vinden als bijlage V in de nota. Hierin is terug te zien wat de totale baten en lasten zijn binnen de WHK. Opvallend is dat van de totale lasten van € 590.000.000,- slechts € 3.000.000,- aan re-integratielasten aangetekend is (0,51%). Ook opvallend is dat het vermogen inzake de rentehobbel (2007-2012) momenteel een kleine 1,5 miljard bedraagt. Zoals reeds bekend zal dit vermogen worden gebruikt ter financiering van de staartlasten die per 2017 achter zullen blijven. Dit buiten de verhoogde WGA Vast premie voor werkgevers die terugkeren naar het UWV (publiek verzekeren) per 2017.


Zelf de nota gedifferentieerde premie WHK 2016 teruglezen? Dat kan via deze link.


Vragen?
Neem contact met mij op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.