Autoriteit Persoonsgegevens doorgeslagen?

FD artikel 3-1-2018

Op 3 januari 2018 stond in het Financieel Dagblad een artikel over het feit dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is doorgeslagen in de bescherming van de zieke medewerker. In het artikel wordt gerefereerd naar een brief die het AP op 30 november 2017 heeft verzonden naar aanleiding van de volgende vraagstelling:

Een werkgever voldoet aan de “Beleidsregels zieke werknemer (2016)” en gevraagd wordt of aan de zieke werknemer, door de werkgever dus geen bedrijfsarts of casemanager taakdelegatie, mag worden gevraagd welke taken uit de eigen functie de zieke werknemer nog wel zou kunnen uitvoeren.

Het standpunt van de AP is dat er zonder tussenkomst van de bedrijfsarts niet mag worden gevraagd welke taken de werknemer nog wel kan uitvoeren.

Met dit standpunt van de AP is de vraag wat de werkgever nog wel aan de zieke werknemer mag vragen in het kader van het herstel. In betreffende artikel wordt gesproken over een feodale gezagsverhouding tussen werknemers met hun werkgevers. Daarnaast wordt gesteld dat zelfs zonder tussenkomst van een bedrijfsarts feitelijk ook geen gegevens genoteerd zouden mogen worden over gedeeltelijke arbeidsgeschiktheid, zoals arbeidsgeschiktheidspercentages. Sterker nog, er wordt zelfs gesuggereerd dat volledige arbeidsongeschiktheid niet zou mogen worden genoteerd. Alleen hierin maakt de AP dan weer een uitzondering.

Feit is dat de discussie over wat wél en niet mag weer enorm is opgelaaid! Ook zitten veel uitvoerende organisaties, zoals bijvoorbeeld verzuim en ZW-uitvoerders, met de handen in het haar over wat wel en niet mag. Ook bestaat de vrees dat er weet teveel “gemedicaliseerd” zal gaan worden omdat voor iedere vraag een bedrijfsarts moet worden geraadpleegd. Dit betekent simpelweg een verdere toename op de werkdruk die al enorm hoog is bij de, te weinig beschikbare, bedrijfsartsen. Veel heil wordt er momenteel gezocht bij taakdelegatie waarbij bedrijfsartsen worden ‘ontlast’ door een casemanager taaldelegatie die taken van de bedrijfsarts overneemt. Hierbij heeft de bedrijfsarts een controlerende en aanvullende rol. Toch zijn ook hier kritische geluiden over te vernemen waarbij de vraag wordt gesteld of taakdelegatie wel gaat werken.

Dit inzetbaarheidsvraagstuk wordt de komende periode ongetwijfeld vervolgd.


 

Vragen over verzuim en arbeidsongeschiktheid?


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Bijlagen:
BestandBeschrijvingDownloadsGemaakt
Bewaar het bestand Brief-AP-30-11-2017-anoniem.pdfBrief AP november 2017Brief AP november 201715982018-01-04 10:42
Bewaar het bestand 20180103_FD_AP_BRIEF.pdfFD: opinie dd 3 januari 2018FD: opinie dd 3 januari 201813212018-01-04 10:43

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.