Ziekteverzuim zorg voor sector zorg

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft cijfers gepubliceerd betreffende de ontwikkeling van ziekteverzuim in Nederland. Opvallend is dat de sector zorg hoog 'scoort' ten opzichte van andere sectoren. In het eerste kwartaal van 2016 blijkt dat het verzuim in de zorg 1,5% hoger is dan het gemiddelde verzuim in Nederland. Het gemiddelde verzuimpercentage van Nederland in het eerste kwartaal van 2016 bedraagt 4,3% terwijl de zorg uitkomt op 5,8%. Niet eerder was het verschil zo groot. Al langer is het verzuim binnen de zorg hoger dan het gemiddelde van Nederland maar dit jaar is het verschil het grootst sinds 2005.

Tevens is de verzuimfrequentie verder toegenomen wat betekent dat mensen in de zorg vaker ziekteverlof aanvragen. Deze verzuimfrequentie is toegenomen naar 1,2 ziekmelding per medewerker per jaar
ten opzichte van een landelijke verzuimfrequentie van +/- 1.

Het CBS zoemt ook in op een aantal specifieke zorg onderdelen. Het verzuim is het hoogste in verpleeg- en verzorgingshuizen met 6,7% gevolgd door maatschappelijke dienstverlening (welzijnszorg zonder overnachting) met 6%. In de gezondheidszorg was het verzuim met 4,9% het laagst binnen de zorg. Ook het werk-gerelateerde verzuim is hoog met een gemiddelde van 21,6% van de ziekmeldingen.

Naast deze cijfers wordt verder geconstateerd dat vacaturegraad sinds 2009 niet meer zo groot is geweest als nu. Het aantal vacatures nam verder toe terwijl het aantal feitelijke banen verder afnam.

Al met al van strategisch belang om met verzuim aan de slag aan te gaan! De kosten van verzuim liggen in Nederland hoog en een verzuimende medewerker kost al snel EUR 250,- per dag. Daarnaast worden de kosten van verzuim en arbeidsongeschiktheid aan de werkgever toegerekend waardoor de totale kosten zomaar kunnen oplopen tot EUR 250.000,- per dossier.

Zorg voor een goede ondersteuning en begeleiding door professionals. Neem vrijblijvend contact op zodat we kunnen bekijken wat wij voor u kunnen betekenen.

Bron: CBS -https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/26/relatief-hoog-ziekteverzuim-in-de-zorg

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.