Presentatie Integraal Plan Herbeoordelingen

Op 31 mei 2016 is het Integraal Plan Herbeoordelingen gepresenteerd door minister Assher aan de Kamer. Dit plan bevat een visie om de achterstanden herbeoordelingen weg te werken en tevens wordt er ingegaan op de begeleiding en activering door het UWV van mensen met een WIA uitkering.

Dit jaar en volgend jaar zullen bij het UWV in het teken staan van 'beheersing' van de achterstanden. Vanaf het jaar 2018 zou er een eindbeeld zijn ontstaan waarbij alle WGA gerechtigden worden beoordeeld door de verzekeringsarts als zijzelf, de werkgever of de betreffende WGA verzekeraar daartoe aanleiding zien. Om mensen in de periode 2016 en 2017 niet tussen wal en schip te laten vallen wordt de begeleiding van het UWV Werkbedrijf van mensen met arbeidsmogelijkheden aangepast. Mensen die niet (meer) bij het UWV in beeld waren, komen weer in beeld en mensen die nieuw in de WIA instromen, blijven vanaf het moment van instroom in beeld.


Extra FTE

Daarnaast wil de minister, om de werkvoorraad terug te brengen, 50 fte aan artsen extra inzetten. Door het pas halverwege van 2016 inzetten van artsen levert dat 25 fte extra op waardoor ruim 10.000 herbeoordeling extra zullen worden verricht. Ook zal het aantal artsen dat met taakdelegatie werkt, worden verhoogd.

Vraag-gestuurde voorrang

Tot het jaar 2018, waarin er een eindbeeld zal ontstaan, zal het UWV voorrang geven aan vraag-gestuurde herbeoordelingen boven professionele herbeoordelingen. Dit heeft ermee te maken dat vraag-gestuurde herbeoordelingen worden aangevraagd door o.a. het UWV, WGA gerechtigden, werkgevers en WGA ERD verzekeraars. Bij deze groep ligt de focus meer op activering – oftewel schadelast beperking.


Tekort artsen

Ook laat het plan zien hoeveel tekorten er zijn op het gebied van artsen en hoeveel fte aan artsen de minister de komende jaren wenst in de te zetten. In het jaar 2016 is er 70 fte tekort en na invoer van de maatregelen zal dit teruglopen tot 40. In 2017 zien we een verdere daling en is er 43 fte tekort aan artsen en door de aangekondigde maatregelen zal dit tekort dalen naar 23 waarbij er in 2017 een eindbeeld ontstaat van 0 fte tekort aan artsen – waar momenteel nog 17 fte tekort verwacht wordt.


Begeleiding en activering

Doelstelling van de WIA in zijn algemeenheid is inkomensbescherming bieden voor diegenen die als gevolg van ziekte of gebrek arbeidsongeschikt zijn en het zoveel mogelijk benutten van de resterende arbeidsmogelijkheden. Oftewel werken naar vermogen. Als we kijken naar het gemiddelde bedrag dat het UWV aan een uitkeringsgerechtigde kan besteden bij re-integratie dienstverlening zien we dat het budget steeds verder is afgenomen de laatste jaren. Van EUR 1.100,- in 2012 is het budget afgenomen naar een kleine EUR 800,- in 2015. In 2014 was er een dieptepunt van ruim EUR 600,- maar is door intensivering van de re-integratie dienstverlening door het UWV weer toegenomen.

Vanaf 2017 wil de minister dat bij nieuwe instroom iedere uitkeringsgerechtigde met regelmaat persoonlijk contact heeft met het UWV. Regelmaat betekent concreet gemiddeld twee keer per jaar zoals nu in het plan staat omschreven. Hierbij is de gedachte dat door regelmatig contact uitkeringsgerechtigden zich gesteund voelen en meer aangesproken worden op hun verantwoordelijkheden en mogelijkheden om zich zoveel mogelijk in te spannen mogelijkheden te benutten.

In juni 2014 is er al een pilot "Activering WGA" gestart die loopt tot juli 2016. Hierbij kregen vestigingskantoren de mogelijkheid en de ruimte te experimenteren met begeleiding en activering voor WIA gerechtigden. Begin 2017 worden de resultaten met betrekking tot deze pilot verwacht.

Men hoopt dat door dit plan een hardnekkig probleem binnen het UWV kan worden aangepakt. Er wordt wel direct - een terechte - kanttekening geplaatst bij het feit dat er een schaarse artsen capaciteit is en een blijven behoefte aan medische expertise blijft bestaan. Dit zal de minister blijven monitoren.

Bron: Rijksoverheid.nl - https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2016/05/31/kamerbrie-integraal-plan-herbeoordelingen

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.