WIA 35 minners - UWV Kennisverslag 2015-3

Op 9 december 2015 werd het UWV Kennisverslag (UKV) 2015-3 gepubliceerd. Een interessante publicatie die meerdere keren per jaar wordt afgegeven en inzage geeft in de stand van zaken en ontwikkelingen van de volumes binnen het UWV. Wat in deze UKV opvalt is dat er wordt stilgestaan bij de zogenaamde WIA 35 minners. Deze categorie krijgt géén WIA uitkering omdat zij meer dan 65% arbeidsgeschikt zijn gevonden door het UWV bij de WIA keuring. Een conclusie die door het UWV wordt getrokken is namelijk dat er voor de WIA 35 minners geen van de onderzochte vormen van dienstverlening werkelijk effectief blijkt te zijn. Denk bij de dienstverlening die het UWV kan bieden aan gesprekken, workshops, competentietesten, etc. Een gesprek met een adviseur van het UWV blijkt effect te hebben maar duidelijk minder dan bij de gemiddelde WW populatie. Het blijkt dat deze groep maar een uitermate kleine kans heeft op het vinden van werk. Dat heeft te maken dat men vaak naast werkzoekende ook voor een bepaald percentage arbeidsongeschikt is bevonden - minder dan 35% - en dat maakt het extra lastig voor de werknemer om werk te vinden. Daarnaast gaat de werkgever in de praktijk toch liever voor de kandidaat 'zonder' vlekje.

De kans op uitstroom naar werk binnen 18 maanden WW is laag en het percentage bedraagt slechts 15%. Ter vergelijking: een 'oudere werknemer' van 55 t/m 61 jaar die middelbaar is opgeleid heeft een kans van 26% op uitstroom naar naar werk binnen 18 maanden WW. Dat zijn grote verschillen en ik ben blij dat het UWV dit nu aanstipt in dit kennisverslag en het gebrek aan effectiviteit aangeeft.

Jammer dat het UWV in dit kennisverslag minimaal ingaat op andere mogelijkheden en/of opties voor deze WIA 35 minners. Het enige wat naar voren komt en specifiek wordt benoemd is het zogenaamde "first place then train" oftewel eerst plaatsen bij werkgevers en dan opleiden op de werkvloer. Voor een nieuwe werkgever heeft dit voordelen zoals een premiekorting voor maximaal 3 jaar en EUR 7.000,- per jaar en dan hebben we het nog niet eens gehad over even eventuele NO RISK polis voor de loondoorbetalingsplicht bij ziekte.

Zelf roep ik al jaren dat de categorie WIA 35 minners een stijgend probleem aan het worden is en ik vrees dat dit, onder andere door de verkorting van de WW duur vanaf 2016, alleen maar gaat toenemen. Feit is dat in de vele praktijkvoorbeelden van de afgelopen kleine 10 jaar een medewerker bij toekenning van een WIA 35 min status al snel door de werkgever wordt ontslagen.

Als adviseur zijn er uitdagingen genoeg binnen deze categorie WIA 35 minners. Ten eerste door de betreffende werkgever te wijzen op de eventuele mogelijkheden van premiekorting en NO-RISK. Daarnaast wordt er in de praktijk weinig gekeken naar eventuele voortvloeiende CAO verplichtingen vanuit - bijvoorbeeld - een oude werkgever. Ook bij verergering van de aandoening die leidt tot een herkeuring WGA dient er meer gekeken te worden naar eventuele oude rechten in combinatie met mogelijke aanvullingsmogelijkheden. Denk hierbij aan oude rechten van een WIA inkomensverzekering om maar een voorbeeld te noemen. Ook verzekeringstechnisch zijn er diverse mogelijkheden om deze categorie WIA 35 minners van een aanvulling te voorzien. Hier zijn legio voorbeelden van te vinden die gaan van aanvullingen in het inkomen voor de werknemer voor een periode van 1 jaar tot maximaal de AOW leeftijd of de werkgever die als begunstigde wordt aangetekend om een aanvulling op de loonkosten te hebben of gelden ter aanpassingen van werkplekken, opleidingen, etc. Echter dient hierbij wel goed op de polisvoorwaarden gelet te worden die van toepassing zijn. Zo komt het voor dat er omschreven staat dat er alleen dekking wordt geboden wanneer een betreffende werknemer in dienst blijft bij de betreffende werkgever. Bij ontslag van de werknemer geldt er dan dus geen dekking!
 
Natuurlijk ben ik het eens dat het geen eenvoudige materie is om met werkgevers te bespreken. Met name omdat het vaak een werknemersrisico betreft en de werkgever in kwestie dit vaak ook zo bestempeld. Toch bespreek ik de categorie WIA 35 minners al jaren graag met werkgevers en dat blijven we ook doen. Ook werknemers die in deze situatie zitten spreek en begeleiden we graag want er valt nog zoveel te winnen.

Dus wacht eventuele wetstechnische ontwikkelingen niet verder af maar ga ermee aan de slag en maak het bespreekbaar. Of zoals een oud-collega van mij altijd zei: Just Do It!

Bron: UWV Kennisverslag 2015-3

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.