Nog een keer terugkijken op 2014…

Nog een keer terugkijken op 2014…

2014, een jaar wat veel heeft gebracht of toch niet helemaal?
Gistermorgen aan de ontbijt tafel vertelde mijn vrouw nog. Weet je nog vorig jaar, toen hadden we het erover dat we volgend jaar er veel anders voor zouden staan.
Dat woordje "anders" wordt vaak gerelateerd aan geld en inkomen. Natuurlijk de belangrijkste motor in de hedendaagse economie. Toch kan dat woordje "anders" ook "anders" worden uitgelegd. Meer in de categorie het glas is half vol, of half leeg?

Als we kijken naar wat dit jaar heeft gebracht dan kunnen we terugkijken op een jaar wat veel hobbels en uitdagingen heeft gekend maar ook successen.

Burn-out
Ten eerste ben ikzelf mijn burnout dit jaar volledig te baas geraakt en ben ik zelfs mijn ervaringen aan het opschrijven in een boekje. Heb veel over mijzelf geleerd en belangrijker nog, erkend! Het was een pittig traject, had nooit verwacht dat het zo zwaar zou zijn om hier weer bovenop te komen. Wat het allemaal vooral heeft gebracht is meer controle in mijn leven, gezonder leven en meer sporten, balans tussen zakelijk en privé en vaker NEE durven zeggen. Tot slot is het vooral iets waar je rekening mee dient te blijven houden want je zal altijd met de valkuilen blijven worden achtervolgt. Van belang is deze tijdig te erkennen en actie te ondernemen.

Afscheid en start
Ook hebben we in 2014 (definitief) afscheid genomen van mijn laatste werkgever. In het kader van vaker nee zeggen, het maken van keuzes in het leven en zaken afsluiten en opnieuw starten was dit een belangrijke stap. Ik heb veel geleerd bij deze werkgever de laatste jaren maar het werd tijd verder te gaan en een keuze te maken die beter past bij mijn persoonlijkheid en ambities. Daarom hebben we begin dit jaar de stap gezet naar zelfstandigheid. Samen met een compagnon een bedrijf starten. Veel ambities, veel plannen en nog meer durf, lef en zelfvertrouwen. Voorbereidingen die eigenlijk te lang hebben geduurd maar eindelijk de stap genomen. Ook direct de les geleerd dat hoe goed je mensen ook denkt te kennen, op basis van de vele gesprekken en uitwerkingen, dit geen directe garantie tot succes voor de toekomst hoeft te betekenen. Dit werd al snel duidelijk. Wellicht een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd dit jaar. Je kunt veel voorbereiden en bedenken maar de route is vaak weerbarstiger dan je van te voren aanneemt en bedenkt. Simpel gezegd hadden we hele goede plannen maar zat de wereld nog erg in de 1.0 gedachte en hadden we niet de kracht de benodigde overtuiging te kunnen brengen. Dit resulteerde weer in nul euro omzet en we zijn dan ook uiteindelijk gestopt met de onderneming. Dat was het moment om als ZZP'er verder te gaan… o nee, zelfstandig professional heet dat tegenwoordig. Zijn we in Nederland goed in, alles in vakjes proberen te duwen, stempeltjes geven. Volgens mij ben je gewoon een ondernemer maar dat geheel terzijde. Een beetje opportunistisch had ik wel gedacht het een en ander binnen een paar weken op te kunnen tuigen. Alhoewel ikzelf altijd het idee heb in andere maanden te leven dan de actuele kalender (herkenbaar?) was het toch echt midden in de vakantie periode. Geen gelukkige keuze als je bedenkt dat de rest van Nederland aan de costa's zit terwijl jezelf de wereld wil gaan veroveren. Dus ook dat laat langer duren dan eigenlijk de bedoeling is. Is dat erg? Nee, totaal niet! Buiten het financiële, waarvoor we gelukkig nog een stuk kunnen terugvallen op Suikeroom UWV, voelt het allemaal erg goed. Ja ik werk veel, of zoals mijn thuisfront zegt, ik merk niet of je voor een 'baas' of voor jezelf werkt want je bent toch dag en nacht bezig. Dat klopt ook wel maar mijn gevoel is gewoon goed. Ik werk nu wanneer ik WIL werken en niet wanneer het MOET. Ook worden er momenteel mooie samenwerkingsverbanden aangegaan. 2015 zal in het teken staan van verbinden en samenwerken dus ik kijk er met veel vertrouwen naar uit.

MOETEN
Ook iets waar we het afgelopen jaar afscheid van hebben genomen. Het woord moeten! Ja, natuurlijk, er moet veel en er zijn nu eenmaal zaken waaraan je verplicht bent te committeren maar als je kijkt hoeveel mensen dit woord gebruiken als excuus dan is dat heel veel. Veel mensen gebruiken het woord moeten om iets niet te hoeven doen, als excuus, als reden om slaafs door de dagen heen te waggelen, alsof men zelf geen keuze heeft. Natuurlijk heb je een keuze, voer regie over je eigen leven. Maak bewuste keuzes, sta erachter en leef ernaar. Je hebt niet voor niets een eigen WIL gekregen. Gebruik deze in combinatie met een keuze en je zal al direct anders in het leven staan.

Balans
Ondanks toch weer wat medische tegenslagen, die vooral door combinaties van medicijnen te herleiden waren, wisten we toch steeds meer de balans te vinden. Waar we qua voeden de laatste jaren al steeds bewuster bezig zijn geweest hebben we dat in 2013/2014 nog concreter kunnen maken. Waarom doe je dat hoor ik je haast denken. Nou eenvoudig, je voelt je er steeds beter door en het geeft meer energie. Je energie huishouding, weerstand en 'scherpte' wordt steeds beter. Eigenlijk is het gewoon een natuurlijk proces geweest. Inmiddels eten we voor 99% vegetarisch, bakken we zelf brood en lekkernijen, letten we op wat we eten en hebben we zuivel, suiker en teveel zout waar mogelijk verbannen of zéér beperkt. En dit allemaal zonder (al te veel) in te boeten op een van oorsprong redelijk bourgondische levensstijl.

Ook zijn we meer gaan sporten. Mijn vrouw heeft het helemaal gevonden bij de Zumba en zelf heb ik een switch gemaakt door van hoofdzakelijk fietsen over te stappen naar de wereld van het hardlopen. Eigenlijk door noodzaak, een medisch kwaaltje van een paar weken waarbij ik op doktersadvies een week of 8 niet mocht fietsen. Omdat ik toch graag in beweging wilde blijven overgestapt naar het hardlopen. Snel Tante Evy van internet geplukt en van start gegaan. En nee, niet zoals eerder, bij les 10 ergens beginnen. Gewoon netjes helemaal vooraan bij les 1. Eigenlijk is mij dat dermate goed bevallen dat ik denk dat ik in het hardlopen een nieuwe sportieve hobby heb gevonden en het gaat mij goed af. Gezien mijn reumatische klachten heb ik mijn doel eigenlijk al bereikt. Deze was namelijk: de 'bridge to bridge' kunnen lopen van deur tot deur, een kleine 5,5 km. Dit doel hebben we maanden geleden al gehaald dus ik doe het puur voor het plezier (en natuurlijk: in vorm blijven is ook wel fijn!). Wel hebben we voor volgend jaar een paar loopwedstrijdjes op het programma staan en rennen we inmiddels al tegen de 10 km. Geen klagen dus. Met wilskracht, discipline en luisteren naar je lichaam kun je alles bereiken. Dat is een ding wat zeker is!

In het werk zijn er ook keuzes gemaakt. Ikzelf voel het meeste voor een hybride constructie waarbij ondernemen en werknemersschap een goede combinatie is voor dit moment. Zodoende blijft er een zekerheid en kan er gewoon ondernomen worden. Zo blijf je scherp, creatief en energiek. Een ideale combinatie waar ik het meeste uit kan halen. Ook is dat een vorm wat je steeds meer op de huidige arbeidsmarkt zult gaan tegenkomen. Mensen willen zich niet meer voor jaren verbinden aan één werkgever, ik in ieder geval niet. Als je bepaalde kennis en kunde in huis hebt wil je dat delen en breed kunnen inzetten. Dit verrijkt je leven en brengt je weer tot nieuwe inzichten. Iets waar iedereen uiteindelijk beter van wordt. Werkt dat voor iedereen? Nee, dat hangt van de persoonlijke situatie af maar voor mij werkt het voor dit moment het beste. Daarnaast willen we graag blijven studeren en ontwikkelen. En dat is iets wat voor 2015 prominent op de agenda zal staan. Mijn rechten studie wil ik graag in een stroomversnelling brengen en heb nog veel Permanente Educatie zaken op de agenda staan voor de Wet Financieel Toezicht en voor de Nederlandse Federatie van Employee Benefits adviseurs.

En tot slot.

Financieel. Ja het was een 'K' jaar als je kijkt naar het financiële deel. Máár een ding is zeker. Zo goed en sterk hebben we ons nog nooit gevoeld en zoveel balans in ons leven is ook nog nooit geweest. En ja, het is zo nu en dan roeien met de riemen die je hebt op financieel vlak. En ja, soms levert dat stress op. Maar ik ben ervan overtuigd dat de komende maanden veel goeds voor ons in petto zullen hebben.

Oftewel nog een keer terugkijken naar 2014 en dan snel door naar 2015! Wij gaan ervoor!

Een ieder een gelukkig, goed, gezond en succesvol 2015 toegewenst!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.