Gevolg invoering Wet ULB voor de WIA uitkering

Vraagstellingen Wet Uniform loonbegrip:
Sinds de invoering van de Wet Uniform Loonbegrip (Wet ULB) worden er regelmatig vragen gesteld aan Financiën inzake de gevolgen hiervan. Op 21 augustus 2014 heeft dhr. Wiebes, Staatssecretaris van Financiën een reactie gegeven op brieven afkomstig van twee personen.

Gevolg Wet ULB t.o.v. WIA uitkering:
In dit geval gaat het om de gevolgen van de Wet ULB op de WIA uitkering. In deze gevallen gaat het erom dat als gevolg van de Wet ULB de waarde van privégebruik van de auto van de zaak met ingang van 2013 wordt aangemerkt als loon voor de werknemersverzekeringen.

Doel van de Wet ULB:
De Wet ULB heeft tot doel de verschillen in het loonbegrip tussen het loon voor de loonheffing en het loon voor de werknemersverzekeringen wet te nemen en zo te komen tot een uniform loonbegrip.

Tot standkoming van de Wet ULB:
In de memorie van toelichting van het voorstel van de wet is aangegeven dat de wijzigingen voor- en nadelen kunnen hebben. Ook is ingegaan op het feit dat de wijzigingen onmiddellijke werking hebben. Naar aanleiding van de Wet ULB van 12 november 2013 is door Knops / Omtzigt (CDA) een motie ingediend met het verzoek om de inkomenseffecten te repareren. Deze motie is op 19 november 2013 verworpen.

Gevolg Wet ULB en privé-gebruik auto:
Er wordt hinder ondervonden als gevolg van de uniformering van het loonbegrip wat een verlaging van het inkomen betekent. De waarde van het privégebruik auto van de zaak wordt als inkomen in aanmerking genomen bij het bepalen van de WIA uitkering. Dit is een rechtstreeks gevolg waardoor dit loonelement ook tot het loon voor de werknemersverzekeringen wordt gerekend, net zoals het tot het loon voor de loonheffing wordt gerekend. E is voor gekozen om geen enkel onderscheid te maken naar gelang het moment waarop de auto voor het eerst ter beschikking is gesteld. Indien dit wel het geval zou zijn, zou discoördinatie ontstaan tussen het loon voor de heffingen en het loon voor de uitkeringen.

Conclusie:
Er worden door de Staatssecretaris van Financiën geen nieuwe feiten of onverwachte gevolgen geconstateerd. Er is dan ook geen aanleiding om op de eerdere besluitvorming terug te komen.

Origineel document.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.