Doorrekening verlaging WIA-drempel

Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft in een notitie een doorberekening gemaakt van de effecten van verlaging van de WIA-drempel naar 25% en 15%. De hoofd conslusies uit deze notitie zijn:

- De budgettaire kosten van verlaging van de drempel naar 25% bedragen 260 mln euro;
- Bij een verlaging naar 15% lopen deze kosten op tot 430 mln euro;
- Er zijn geen significante gedragseffecten te veronderstellen;
- De effecten op de werkgelegenheid zijn vrijwel nihil.

Als alleen de WIA-drempel wijzigt, is het volgens het CPB niet waarschijnlijk dat meer mensen de periode van twee jaar ziekte volmaken vanwege het perspectief van een aantrekkelijker uitkering. Daarom wordt er nauwelijks een toename van het aantal WIA-beoordelingen verwacht.

Er worden wel een aantal neveneffecten benoemd zoals een daling van uitgaven aan de WW en bijstand maar wordt er stijging van uitgaven aan de Ziektewet (ZW), toeslagenwet (TW) en uitvoeringskosten van de WIA verwacht.

Wat verder interessant is dat er een indicatie wordt afgegeven van de ontwikkeling van de Werkhervattingskas (Whk) premie. De kosten van extra WGA-schadelast zullen bij een drempelverlaging naar 25% met 5% toenemen en 9% bij een verdere verlaging van de WIA-drempel naar 15%. Er wordt dan ook vanuit gegaan dat de WHK-premie met dezelfde percentages zullen toenemen.

Overigens wordt er bij de Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) premie, anders dan bij de Whk, geen een-op-een relatie verwacht tussen de stijging van de WGA-lasten en Aof-premie die momenteel (2021) 7,03% bedraagt.

Bron: CPB


Gerelateerde dienstverlening Classen Consultancy:
Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / ZW & WGA eigenrisicodragen


Waarmee kan Classen Consultancy u van dienst zijn? 


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.