Verzamelwet SZW 2021: WGA-eigenrisicodragen

Op 17 juni 2020 is de Verzamelwet Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) voor 2021 voorgesteld. Een zeer opvallende passage is dat de garantsteller bij WGA-eigenrisicodrager, een bank of verzekeraar, ook zal worden aangemerkt als medebelanghebbende en dus in die zin op gelijke positie wordt gesteld als de werkgever.

Dit levert in de praktijk een aantal uitvoeringsverbeteringen aan voor de verzekeraar doordat het UWV WIA-beslissingen naar de garantsteller moet gaan sturen. Tevens kan de garantsteller verzoeken tot herbeoordelingen én beroep en bezwaarprocedures kan voeren.

Artikel 103, onderdeel c van De Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) zal daarom worden aangepast naar: de medebelanghebbende: de werkgever of de bank of verzekeraar, bedoeld in artikel 40, tweede lid, van de Wet financiering sociale verzekeringen in de situaties, genoemd in artikel 84, vierde lid.

Het een en ander is in een versnelling gekomen door de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 5 maart 2019 (ECLI:NL:CRVB:2019:655) waaruit volgt dat een garantsteller een zelfstandig belang heeft bij een uitkeringsbesluit inzake de WIA als de werkgever die WGA-eigenrisicodrager is, failliet is, in een schuldsanering verkeert óf is opgehouden werkgever te zijn (zie art. 84, lid 4, van de WIA). Als gevolg van deze uitspraak moet het UWV kopie WIA-beslissingen naar de garantsteller van deze werkgever sturen. Betreffende garantsteller kan dan vervolgens zelf procederen en zelfstandig een aanvraag doen voor bijvoorbeeld een herbeoordeling. Hierdoor heeft de wetgever ingezien dat er een beschouwing van wetsartikelen, waarbij de vraag is of voor eigenrisicodrager of werkgever óók de garantsteller gelezen dient te worden, dient plaats te vinden.

Bron: Rijksoverheid


Classen Consultancy ondersteunt u bij sociaal juridische vraagstukken 


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.