Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW) wordt verlengd

De Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW) zou per 2020 aflopen maar wordt voor een periode van vier jaar verlengd tot 1 januari 2024.


De Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW) biedt een tijdelijk vangnet aan oudere werklozen van wie de WW- of WGA-uitkering is afgelopen en die nog geen recht hebben op een AOW-uitkering. Als zij aanspraak willen maken op de bijstand, moeten ze vaak eerst hun eigen vermogen of dat van hun partner ‘opeten’. Om dat te voorkomen, hebben zij recht op een IOW-uitkering op sociaal minimumniveau totdat zij de AOW-leeftijd bereiken.

De IOW is van toepassing voor oudere werklozen die op de eerste werkloosheid dag 60 jaar of ouder zijn. Deze leeftijdsgrens wordt per 1 januari 2020 opgetrokken naar 60 jaar en 4 maanden en wordt vastgesteld tot 1 januari 2024. Er was voorgesteld om de leeftijdsgrens mee te laten stijgen met de stijging van de AOW-leeftijd. Toch heeft de wetgever ervoor gekozen de leeftijdsgrens beperkt te verhogen met 4 maanden. Er is overgangsrecht van toepassing waarbij personen die voor inwerkingtreding van de aanpassing 60 jaar of ouder, maar nog geen 60 jaar en 4 maanden of ouder zijn.

Men hoop dat met de verlenging van de IOW de inkomenszekerheid van oudere werklozen wordt vergoot én blijft het vangnet voor deze doelgroep langer bestaan. De IOW-populatie is de laatste tijd toegenomen door (onder andere) de verhoging van de pensioenleeftijd en het daarbij afschaffen van regelingen voor vervroegd uittreden. De regering is van mening dat verschillende mogelijk negatieve invloeden nog te onevenredig groot zijn op de inkomenspositie van deze groep zestigplussers.

De effecten van de IOW op de arbeidsmarktpositie van zestigplussers worden verder in kaart gebracht. Er staat in 2020 een evaluatie van de wet gepland waarvan rond die tijd een rapportage te verwachten valt.

Bron: Rijksoverheid

 

Gerelateerde dienstverlening Classen Consultancy: Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / ZW & WGA eigenrisicodragen


Waarmee kan Classen Consultancy u van dienst zijn?


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.