Poortwachter Stappenplan

Poortwachter Stappenplan

Afgelopen week heb ik al een bericht geschreven over de de Handleiding Privacy Verzuimverzekeringen die door het Verbond en OVAL is uitgegeven.
Wat hier echter ook in staat is een stappenplan Poortwachter. Aangezien het toch nog vaak niet geheel bekend is welke stap genomen dient te worden hierbeneden een opsomming van stappen.

Veel plezier ermee. Overigens heb ik het een en ander ook overzichtelijk verwerkt in PDF formaat, hier te downloaden.

 

Wanneer?   Wat?
Eerst jaar
Week 1 Binnen een week na de eerste ziektedag Melding bij arbodienst/bedrijfsarts
Week 6 Uiterlijk 6 weken na de eerste ziektedag De bedrijfsarts maakt een probleemanalyse. Hierin staat o.m. welke mogelijkheden en beperkingen de werknemer heeft, of er geschiktheid is voor eigen of passend werk, of er interventies mogelijk zijn om het herstel of de re-integratie te bespoedigen, wat het einddoel van de re-integratie is en wat de gewenste contactmomenten zijn. Dit is de visie van de bedrijfsarts op de belastbaarheid en de nodige stappen in de begeleiding van de werknemer.
Week 8 Uiterlijk 8 weken na de eerste ziektedag De werkgever stelt in overleg met de werknemer op basis van de probleemanalyse van de bedrijfsarts een plan van aanpak op dat beschrijft wat beiden gaan doen om de werknemer te laten re-integreren. Het plan van aanpak maakt deel uit van het re-integratiedossier.
Week 8 Uiterlijk in de 8e week Werkgever en werknemer kiezen samen een casemanager Wvp die de overeengekomen activiteiten begeleidt en het contact verzorgt tussen werknemer, werkgever en bedrijfsarts of arbodienst. De activiteiten zijn vastgelegd in het plan van aanpak.
Week 14 t/m 38 Elke 6 weken Iedere zes weken (of zoveel vaker of minder afhankelijk van de aard van het verzuim) moet de werkgever de voortgang met de werknemer bespreken en daarvan verslagleggen in het re- integratiedossier. Ook de bedrijfsarts maakt, afhankelijk van de situatie, globaal iedere 6 weken een evaluatie. Dit geldt voor het hele traject, dus niet alleen t/m 38 weken.
Week 42 In de 42e week In de 42e week moet de werkgever de werknemer ziek melden bij het UWV.
Week 46 t/m 52 Tussen week 46 en week 52 Blijft de werknemer ziek dan stellen werkgever en werknemer de eerstejaarsevaluatie vast. Hierin evalueren zij het afgelopen jaar en leggen vast welk re- integratieresultaat ze in het tweede ziektejaar willen behalen en hoe ze dat gaan doen. Dit wordt ook wel het ‘opschudmoment’ genoemd.
Het tweede jaar
Week 84 Na 20 maanden Is de werknemer na 20 maanden nog niet (volledig) aan de slag dan stelt de werkgever in overleg met de werknemer een re- integratieverslag op. Hierin staan alle afspraken en concrete resultaten van de geplande werkhervatting. Zo nodig vindt een aanpassing plaats van het plan van aanpak. In deze week maakt ook de bedrijfsarts een actueel oordeel en medische resumé.
Week 87 87 weken na de eerste ziektedag In week 87 ontvangt de werknemer van het UWV een WIA- aanvraagformulier.
Week 87 t/m 90   De werknemer moet het WIA-aanvraagformulier binnen drie weken terugsturen naar het UWV. Het UWV beoordeelt het re- integratieverslag en voert de WIA-keuring uit als de re-integratie inspanningen voldoende zijn. Als aan de wettelijke voorwaarden is voldaan dan start de WIA-uitkering
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.