Loondoorbetalingsplicht naar 3 maanden?

MKB-Nederland heeft onlangs een gesprek gehad met minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de loondoorbetalingsplicht bij ziekte. Van de minister hebben ze te horen gekregen wat de plannen zijn en dat zouden geen verbeteringen zijn. Het kabinet heeft namelijk plannen om de loondoorbetalingsplicht voor kleine werkgevers tot 25 werknemers namelijk te verkorten naar één jaar, in plaats van de twee jaar loondoorbetalingsplicht zoals nu van toepassing is. Het tweede jaar van loondoorbetalingsplicht zouden de werkgevers dan via een uniforme premie aan het UWV moeten betalen. Het kabinet hoopt met deze maatregel dat werkgevers eerder genegen zullen zijn om medewerkers in vaste dienst te gaan nemen.

MKB-Nederland geeft de plannen van het kabinet een zware onvoldoende en eist (spoedige) oplossingen. Men maakt zich voornamelijk zorgen over de kosten en complexiteit van de re-integratieplicht. Daarom heeft men de volgende criteria opgesteld over hoe de loondoorbetalingsplicht bij ziekte, voor de MKB-werkgever, er volgens MKB-Nederland uit zou moeten zien:

  1. De regeling moet effectief en goedkoper zijn;
  2. De loondoorbetalingsplicht én re-integratieplicht dienen teruggebracht te worden naar 3 maanden (!);
  3. Na die 3 maanden moet het worden overgelaten aan de "private" markt.

MKB-Nederland stelt daarnaast dat verzekeraars een standaard ziekteverzuim verzekeringspolis moeten gaan bieden tegen een gunstige premie gebaseerd op het lage ziekteverzuimpercentage binnen het MKB. Of verzekeraars zitten te wachten op een concurrentieslag zoals het MKB voorstelt op basis van prijs lijkt ons een oppertune gedachte.

Het dossier loondoorbetalingsplicht bij ziekte is een inwikkelend vraagstuk waar men al eerder niet tot een akkoord kon komen. Met name de gesprekken met de vakbonden liepen moeizaam en uiteindelijk vast. Of de voorgestelde oplossingen van MKB-Nederland serieus een bijdrage gaan leveren tot een oplossing wagen we te betwijfelen. Ten opzichte van de huidige regelingen, plannen van het kabinet en de voorgestelde criteria liggen de verschillende partijen mijlenver uit elkaar en zien wij hieruit, in ieder geval niet op korte termijn, een akkoord voortvloeien.

Het belooft in ieder geval een spannende lente te worden omdat MKB-Nederland van de minister verwacht voor de zomer een oplossing te hebben gepresenteerd. De ontwikkelingen met betrekking tot het dossier loondoorbetalingsplicht bij ziekte zullen wij zeker op de voet blijven volgen in ieder geval!

Bron: MKB-Nederlanden - Plannen kabinet loondoorbetaling ziekte moeten prullenbak in d.d. 10 maart 2018


Gerelateerde dienstverlening Classen Consultancy:
Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / ZW & WGA eigenrisicodragen


Waarmee kan Classen Consultancy u van dienst zijn?


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.