Loondoorbetalingspolder

Recent is het regeerakkoord gepresenteerd en daarin werd aangekondigd dat kleine en middelgrote werkgevers (met maximaal 25 werknemers) slechts een, in plaats van twee jaar, het loon hoeven door te betalen van zieke werknemers vanaf 2020. Hier hebben we al aandacht aanbesteed. De eerste reacties waren voornamelijk enthousiast maar op dit moment is men zeer kritisch blijkt uit een artikel van het FD van vandaag.


Kritisch zijn met name de werkgeversorganisatie VNO-NCW, verzekeraars en praktijkexperts. Er bestaat namelijk, naar onze mening terecht, de vraag óf het UWV wel in staat zijn uitvoering te geven aan de verkorting van de loondoorbetalingsplicht. In het regeerakkoord staat immers beschreven dat de verantwoordelijkheid voor loondoorbetaling en een aantal re-integratieverplichtingen in het tweede jaar overgaan naar het UWV. De collectieve kosten van het tweede jaar worden gedekt via een uniforme lastendekkende premie, door betreffende werkgevers te betalen. Doelstelling van deze maatregel zou zijn om werkgevers te prikkelen meer werknemers in vast dienstverband te nemen.


Het Verbond van Verzekeraars heeft inmiddels aangegeven dat het plan ineffectief en inefficiënt zal gaan uitpakken. Ook voorspelt men dat de prikkel tot re-integratie van de zieke werknemer middels deze maatregel zal afnemen. Volgens het Verbond van Verzekeraars worden werkgevers die het goed met de re-integratie, niet beloon. Wel worden ze gestraft voor werkgevers die het slechter doen.


Administratieve problemen
Ten eerste zijn er veel dossiers, veel overdrachtsmomenten en rompslomp die voor toename van de administratieve en kosten zullen zorgen. Denk maar eens aan een werkgever die het eerste jaar van ziekte zelf de loondoorbetalingsplicht heeft, het tweede jaar de verantwoordelijkheid bij het UWV ligt en vervolgens kan de werkgever ook nog publiek of privaat verzekerd zijn voor wat betreft het WGA. Hoogleraar sociaal recht Barend Barentsen en directeur van OVAL Petra van Goorbergh bevestigen dit in het artikel van de FD.


UWV
Kan het UWV het tweede jaar van loondoorbetalingsplicht dragen? Ook hierover wordt getwijfeld, is het UWV in staat om werknemers in het tweede ziektejaar actief aan het werk te krijgen? Als we kijken naar de re-integratie activiteiten blijkt dat de re-integratieactiviteiten van het UWV beperkt zijn qua middelen en budget en daarnaast licht de insteek van het UWV op zelfredzaamheid. Ook geluiden binnen het UWV bevestigen niet enthousiast te zijn over de kabinetsplannen alhoewel men geen officiële reactie wenst af te geven. De geluiden zijn voor te stellen als we kijken naar de achterstanden en andere problemen op het gebied van herbeoordelingen.


Terug naar de tekentafel…
Sociale partners zullen terug naar de tekentafel moeten en het kabinet lijkt hier ruimte voor te geven. Hiermee wordt er een kans geschapen om een alternatief te presenteren. Als we echter naar het recente verleden kijken dan is het zo dat men er gezamenlijk niet uit kwam. Ook nu zijn er weer enorme tegenstelling in opvattingen. Verzekeraars verliezen met het verkorten van de loondoorbetalingsplicht € 150 miljoen aan premie-inkomsten. Zij wensen een systematiek waarbij de verzekeraar na drie maanden de taken van de werkgever zal overnemen. Dit staat haaks op de wens van de bonden om juist het UWV in het tweede loondoorbetalingsjaar in te zetten.

Vervolg
Minister Wouter Koolmees heeft vandaag te kennen gegeven vast te willen houden aan de plannen in het regeerakkoord. Wel zal hij met de sociale partners in besprek gaan over de verdere vormgeving van de plannen.

We zullen zien wat het vervolg zal zijn met betrekking tot de loondoorbetalingsplicht bij ziekte in relatie tot kleine en middelgrote werkgevers (tot 25 werknemers). Het zal nog een hele tijd duren alvorens partijen overeenkomst over dit dossier zullen krijgen nog los van een mogelijke implementatie. Tot die tijd blijft in ieder geval de loondoorbetalingsplicht bij ziekte voor iedere werkgever in Nederland gelijk.


Gerelateerde dienstverlening Classen Consultancy:
Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / ZW & WGA eigenrisicodragen

 

Waar kan Classen Consultancy u mee van dienst zijn?


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.