Premiekorting en loonkostenvoordeel?

Het huidige systeem van premiekortingen gaat op de schop. Per 1 januari 2018 worden deze vervangen door de Loonkostenvoordelen (LKV) wat geregeld is in de Wet tegemoetkoming loondomein. In het huidige systeem van premiekortingen bestaat de mogelijkheid voor de werkgever om eventueel gemiste gelden terug te vorderen van de Belastingdienst. Deze terugvordering kan tot 5 jaar terug in de tijd. Met de komst van de LKV gaat dit veranderen!

Het doel van de LKV is dat, net als bij de premiekortingen, kwetsbare groepen werknemers betere kansen hebben op de arbeidsmarkt en het voor de werkgever aantrekkelijker maken om deze werknemers aan te nemen. Er zijn vier loonkostenvoordelen:

  1. LKV oudere werknemer
  2. LKV arbeidsgehandicapte werknemer
  3. LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer
  4. LKV doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden

De hoogte van de LKV bedraagt een bedrag per verloond uur dat betreffende werknemer bij de werkgever in dienst is. Voor de hierboven vermelde onderdelen 1 t/m 3 geldt een bedrag per verloond uur van € 3,05 met een maximumbedrag van € 6.000,- per jaar. Voor onderdeel 4 geldt € 1,01 per verloond uur met een maximum van € 2.000,- per jaar. Het aantal jaren dat de LKV voor dezelfde werknemer mag aanvragen bedraagt voor groep 1,2 en 4 maximaal 3 jaar en voor groep 3 slechts 1 jaar.


Verder is het van belang dat de werkgever een doelgroepenverklaring heeft voor de betreffende werknemer. Deze moet binnen 3 maanden na indiensttreding van de werknemer bij het UWV worden opgevraagd (doelgroepenregister). Vraagt de werkgever deze niet tijdig aan dan wordt er géén LKV toegekend. Het met terugwerkende kracht vorderen van de LKV is dan niet meer mogelijk.


Concreet betekent deze wijziging dat de termijn waarop een werkgever beroep kan doen op de LKV uiterst kort wordt. Natuurlijk kan een doelgroepenverklaring binnen 3 maanden georganiseerd als de processen omtrent aannamebeleid van nieuwe werknemers binnen HR strak is georganiseerd maar toch, de periode is wel héél erg kort!


Een werkgever mag pas na twee maanden aan zijn werknemer vragen of men opgenomen is in betreffende doelgroepenregister conform artikel 38b lid 1. Dan blijft er slecht een maand over om terugkoppeling te krijgen van de werknemer, te informeren waar nodig, het tekenen van een machtiging doelgroepverklaring door werknemer en nagaan of betreffende werknemer is opgenomen in het doelgroepenregister van het UWV.


Natuurlijk hebben veel werkgevers de processen omtrent aannamebeleid nieuwe werknemers georganiseerd. Toch zien bij de huidige premiekortingen dat werkgevers veelal laat zijn met het aanvragen hiervan, geen kennis hebben van de premiekorting / LKV, na twee maanden dienstverband geen uitvraag doen bij nieuwe werknemers, etc. Tot op heden wordt door onder andere loonkosten bureaus veel gelden teruggehaald bij de Belastingdienst voor werkgevers die “premiekortingen” zijn vergeten toe te passen. Met deze nieuwe maatregel zal dat niet meer van toepassing zijn en kan de werkgever dus fluiten naar de LKV.


Inmiddels zijn er partijen een lobby gestart richting het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de “krappe” termijn voor aanvraag van de LKV in Den Haag onder de aandacht te brengen. Redelijkerwijs valt te beargumenteren dat de termijn van 3 maanden simpelweg te kort is en dient deze, naar mijn visie, te worden verlengd naar bijvoorbeeld 6 maanden (?). Strakke processen verwachten van de werkgever is prima maar dan wel waarbij er rekening gehouden wordt met andere wettelijk bepaalde termijnen omtrent kwetsbare werknemers.

Gerelateerde dienstverlening Classen Consultancy: Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / ZW & WGA eigenrisicodragen

 

Meer weten over premiekorting en loonkostenvoordeel?


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.