Ontbinding arbeidsovereenkomst i.v.m. morbide obesitas

Ontbinding arbeidsovereenkomst i.v.m. morbide obesitas en niet voldoen aan de functie-eisen

Enige tijd geleden is er een interessante uitspraak geweest waarbij een werkgever bij de Rechtbank in Noord Holland (sector Kanton) ontbinding van de arbeidsovereenkomst heeft aangevraagd voor een werknemer in verband met morbide obesitas en het niet voldoen aan de functie-eisen.

Datum van de uitspraak is 28 mei 2014 en op 6 juni 2014 gepubliceerd.

Werkgever verzoekt de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van gewichtige redenen in de zin van art. 7:685 BW. De betreffende werknemer was sinds 1 januari 1981 in dienst getreden bij een gespecialiseerd kinderdagcentrum (KDC). De werknemer stond aan een groep van vier tot vijf kinderen welke een ontwikkelingsleeftijd hebben van zes maanden tot maximaal drie jaar.

Sinds 2007 heeft de leidinggevende in een functioneringsgesprek aangegeven het functioneren van de werknemer in relatie tot onder meer het overgewicht tekort schoot. Ten tijde van het functioneringsgesprek was de werknemer al arbeidsongeschikt. Werkgever heeft hulp geboden door b.v. roosters aan te passen, eventuele kosten voor behandeling medisch/psychisch (bij budgetoverschrijding), coaching en verwijzing naar de bedrijfsarts. In 2009 is het een en ander weer aan de orde gekomen tijdens een functioneringsgesprek en werd het streven ingesteld dat de werknemer voor de 50e verjaardag op gewicht zou zijn. Vervolgens werd in een functioneringsgesprek in 2012 weer door de leidinggevende aangegeven dat het functioneren van de werknemer te beperkt was door overgewicht. Na nog een lang slepend proces werd in januari 2014 door de werkgever aangegeven dat de mogelijkheid van beëindiging van de arbeidsovereenkomst wordt onderzocht.

Werknemer was het hiermee niet eens en betwist dat zijn gewicht zijn functioneren beperkt, hij is door de werkgever vrijgesteld van werkzaamheden.

Ontbinding van de arbeidsovereenkomst
Werkgever en werknemer zijn het erover eens dat er sprake is van extreem overgewicht waarbij er sprake is van een minimale BMI van 59. Dit wordt aangemerkt als een chronische ziekte *. Door het extreme gewicht van de werknemer is hij niet in staat te functioneren en nog te voldoen aan de eisen van de functie. Daarnaast speelt dat sinds 2007 aandacht wordt besteed aan dit onderwerp en dat het thema overgewicht meerdere malen is besproken en dat de werkgever meermaals hulp heeft aangeboden. Sinds 2007 zijn er gesprekken gevoerd, begeleiding voorgesteld om het gewicht van de werknemer terug te dringen, conditie te verbeteren en te werken aan de achterliggende (verslavings-) problematiek. Werknemer is op een aantal voorstellen niet ingegaan.

De kantonrechter besluit tijdens de zitting om de overeenkomst te ontbinden per 1 juli 2014. Werknemer krijgt wel een vergoeding toegekend van acht bruto maandsalarissen vermeerderd met de vakantietoeslag en eindejaarsuitkering.

* Chronische ziekte
Morbide obesitas is een chronische ziekte volgende de WHO (World Health Organization) en het College voor de Rechten van de Mens. Toch is het ontbinden van een overeenkomst gerechtvaardigd wanneer de werknemer hierdoor niet meer aan de functie eisen voldoet. Met name als in betreffende situatie geen verbetering waar te nemen valt zal een kantonrechter een ontbindingsverzoek kunnen accepteren. Dit laatste is in deze cases het geval.

Zaaknummer 2974201 EJ VERZ 14-93
Kenmerk ECLI:RBNNE:2014:2793
Rechtsgebied arbeidsrecht

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.