Loondoorbetalingsplicht naar een jaar?

Afgelopen woensdag heeft de VVD middels VVD-kamerlid A. Schut bepleit dat werkgevers niet langer verplicht zouden moeten worden twee jaar lang het loon van een zieke werknemer te betalen.

Schut gaf aan dat de lijn die hiermee gevolgd wordt dermate afwijkt van de rest van Europa dat een (eventuele) aanpassing wenselijk zou zijn. Werkgevers in Nederland zijn per jaar 25 miljard euro kwijt aan ziekte en arbeidsongeschiktheid voor werknemers en voormalige werknemers.

Ook werd er wederom even stil gestaan bij het feit dat werknemers recht hebben op loon wanneer er buiten het werk door bijvoorbeeld gevaarlijke sporten / activiteiten (free-fight / bungyjumpen) arbeidsongeschiktheid ontstaat.

Wordt hiermee een trend neergezet die zal leiden tot een eventuele versnelde invoering van de gedifferentieerde uitvoering van de WW (Wet Werkloosheid)? Men zal ter compensatie van deze wetgeving toch ervoor gaan kiezen om de WW meer gedifferentieerd uit te gaan voeren. Er zijn al meer suggesties en bewegingen in de wetgeving die hiervoor pleiten. Daarnaast lijkt het een logische stap te nemen na de inwerkingtreding van de Wet BeZaVa, ZW Flex en WGA Flex. OF de werkgever uiteindelijk, want zo wordt het geschetst, goedkoper uit zal zijn valt nog te bezien. We zullen het blijven volgen…

Tot slot nog een opmerking betreffende gevaarlijke activiteiten buiten het werk. Momenteel is het zo dat de werkgever ook in dit soort gevallen aan zijn loondoorbetalingsplicht is gehouden en met een beetje pech ook nog tien jaar lang een WGA uitkering toegerekend kan krijgen. Erg veel kosten. De laatste tijd worden er al vaker opmerkingen geplaatst in de richting dat het te ver zou gaan de werkgever hiervoor te laten opdraaien. De werknemer heeft tenslotte ook een eigen "zorgplicht" maar hoever kunnen we hierin gaan? Een ongeoefende sportbeoefenaar die arbeidsongeschikt wordt door onverantwoord gedrag zal iedereen van toegeven dat het een eigen risico / zorgplicht betreft. Men had immers kunnen weten dat het gevaarlijk was maar men heeft toch doorgezet. Maar in andere situaties ligt het toch genuanceerder. Hoe zit het met een getraind persoon die bij een publiekelijk als gevaarlijke sport gekwalificeerde sport toch onverhoopt arbeidsongeschikt raakt. Hier zullen de meningen anders zijn dan eerder vermelde roekeloze activiteit. Toch zien we al vaker binnen de jurisprudentie al terugkomen dat een werknemer door het recht wordt gewezen op zijn eigen verantwoordelijkheid. Ook op dit vlak kunnen we nog wel wat ontwikkelingen verwachten de komende periode. Ik zal hieraan nog geen roekeloze voorspelling doen maar we blijven het volgen.

Origineel persbericht: Elsevier d.d. 26 november 2014 - Loon bij ziekte maximaal jaar doorbetalen

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.