Rijksoverheid – onderzoeken naar de no-riskpolis

Rijksoverheid – onderzoeken naar de no-riskpolis – 2 juli 2021

Minister Koolmees informeert over de onderzoeken (De no-riskpolis in breder perspectief, 24 juni 2020) die hebben plaatsgevonden en deelt een inhoudelijke reactie.

Als belangrijkste opbrengsten/reactie uit de onderzoeken worden de volgende punten aangegeven:

Bekendheid:
Samen met het UWV en Gemeenten zijn er aandachtspunten over de communicatie over de no-riskpolis. Hierbij is het van belang de communicatie toe te spitsen op de verschillende doelgroepen en op het juiste moment en bij herhaling onder de aandacht te brengen. Dit zou de verschillende doelgroepen voor wie de no- riskpolis relevant is in staat moeten stellen om een ‘geïnformeerde’ afwegingen te maken.

Effecten:
Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen positieve en negatieve effecten:

Positieve effecten no-riskpolis:
De no-riskpolis compenseert werkgevers voor loondoorbetaling bij ziekte en neemt daarmee een financiële drempel voor werkgevers weg om een kandidaat met een arbeidsbeperking of ziekte(verleden) in dienst te nemen. Dit gewenste effect treedt naar de verwachting van onderzoekers echter maar beperkt op, omdat andere factoren (zoals die hieronder benoemd) hiermee interfereren.

Voor zowel werkzoekenden als werkgevers kan de no-riskpolis “geruststellend” werken. Kandidaten met een no-riskpolis voelen zich minder bezwaard als ze uitvallen, omdat ze weten dat hun werkgever voor de kosten daarvan gecompenseerd worden. Het kan werkgevers om die reden eveneens geruststellen.

Negatieve effecten no-riskpolis:
Hoewel de no-riskpolis werkgevers financieel compenseert in geval van verzuim, maken werkgevers zich vooral zorgen over de continuïteit van de bedrijfsvoering op het moment dat een medewerker uitvalt. Dat risico dekt de no-riskpolis niet af. Daarnaast compenseert de no-riskpolis werkgevers niet voor eventuele kosten voorvloeiend uit de re-integratieverplichting die werkgevers hebben op het moment dat een werknemer ziek wordt.

De no-riskpolis vestigt de aandacht op de mogelijke beperkingen en het ziekteverleden van een kandidaat. Werkgevers associëren het recht op een no- riskpolis met een hogere dan gemiddelde kans op ziekteverzuim en/of een minder productieve kandidaat. Het recht op een no-riskpolis roept vragen op en kan jegens werkzoekenden stigmatiserend werken. Dit zijn redenen voor werkzoekenden die recht hebben op een no-riskpolis en dit weten, om dit niet met een potentiële werkgever te delen.

Daarnaast wordt erop gewezen dat de specifieke omstandigheden van specifieke doelgroepen bepalen in hoeverre we mogen verwachten dat de bovengenoemde effecten optreden. Er wordt onder andere gewezen op het belang van onderscheid van de doelgroepen van het UWV en Gemeenten te onderscheiden en de mate van begeleiding die werkzoekenden met het recht op een no-riskpolis ontvangen.

De no-riskpolis, zo concluderen de onderzoekers, kan mensen uit de doelgroep op weg helpen naar werk, maar dit is niet vanzelfsprekend.

Chronische aandoeningen:
Een afbakening naar chronische aandoeningen is geen haalbare optie. Deze uitbreiding wordt verder niet verkend.

Ingezette stappen om de bekendheid van de no-riskpolis te vergroten:

  • Sinds 1 juli 2020 verstuurt het UWV nieuwe brieven die mensen na de uitslag van hun WIA-claimbeoordeling attenderen op hun recht op de no-riskpolis en toelichten wat die no-riskpolis inhoudt;
  • Als onderdeel van de dienstverlening wordt er vanuit het UWV WERKbedrijf werkzoekenden mondeling gewezen op hun recht op de no-riskpolis en krijgen zij toegelicht wat die no-riskpolis inhoudt;
  • Er worden met betrokken partijen gesprekken gevoerd om jongeren met een scholingsbelemmering om de bekendheid van de no-riskpolis te vergroten;
  • De communicatie richting werkgever is toegenomen/verbeterd.

Bron: Rijksoverheid

Meer no-risk gerelateerde onderwerpen op Classen Consultancy - klik hier.


Gerelateerde dienstverlening Classen Consultancy:
Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / ZW & WGA eigenrisicodragen


Waarmee kan Classen Consultancy u van dienst zijn? 


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.