Uitkomsten experiment vervroegde inzet no-riskpolis en verkenning naar uitbreiding no-riskpolis

Rijksoverheid d.d. 29-10-2019 - Uitkomsten experiment vervroegde inzet no-riskpolis en verkenning naar uitbreiding no-riskpolis

Aanleiding van het experiment was dat er werd aangenomen dat een no-risk polis het voor werkgevers makkelijker zou maken om mensen met een gezondheidsbeperking in dienst te nemen. Dit vloeide voort uit een van de aanbevelingen van werkgroep Kanker en Werk welke in 2014 was gestart. De werkgroep stelde voor om een pilot te starten met een no-riskpolis voor deze groep.

Normaal gesproken krijgen mensen namelijk na de aanvraag van een WIA-uitkering, dus na twee jaar ziekte, mogelijk recht op een no-riskpolis.

Het experiment was erop gericht om het ontstaan van het recht op een no-riskpolis met één jaar te vervroegen. Hierbij kregen alle ZW-gerechtigden die minstens één jaar ziek waren en voor wie UWV een eerstejaars ziektewetbeoordeling (EZWb) verrichte, recht op een no-riskpolis. Daarnaast werden er controlegroepen opgezet om een goede vergelijking te kunnen maken en deden er niet alleen mensen mee die kanker hebben óf hebben gehad.

Uit het experiment komen de volgende boodschappen naar voren:

  • Niet vaker en/of duurzamer aan het werk
    Uit onderzoek naar de resultaten van het experiment met de vervroegde inzet van de no-riskpolis blijkt dat mensen met een vervroegde no-riskpolis niet vaker en ook niet duurzamer aan het werk komen dan mensen zonder deze no-riskpolis.
  • Kleine groep voldeed aan alle condities
    Ook blijkt dat slechts 9% van de mensen uit de experimentgroep voldeed aan alle condities om de vervroegde no-riskpolis effectief te kunnen laten zijn.
  • Geen vervroegde toekenning
    Op basis van de resultaten is besloten om niet tot vervroegde toekenning van de no-riskpolis over te gaan.

 

Onderzoek no-riskpolis vanwege een chronische aandoening
Voor mensen die op dit moment geen toegang hebben tot de no-riskpolis, maar moeite hebben de arbeidsmarkt te betreden vanwege een chronische aandoening, wil de wetgever onderzoeken of de no-riskpolis een oplossing biedt. Hierover zal er in de zomer van 2020 worden gerapporteerd.

Bron: Rijksoverheid

 

Gerelateerde dienstverlening Classen Consultancy: Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / ZW & WGA eigenrisicodragen


Waarmee kan Classen Consultancy u van dienst zijn?


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn