Eindrapport onderzoek naleving Wet op de Ondernemingsraden
- Gegevens
- Gepubliceerd: dinsdag 06 maart 2018 08:49
- Hits: 3360
Op 5 maart 2018 is op Rijksoverheid.nl het eindrapport onderzoek naleving Wet op de Ondernemingsraden gepubliceerd. Hieronder een aantal interessante conclusies:
Instellingsgraad
De instellingsgraad is 4% afgenomen t.o.v. 2011 en komt in 2017 uit op 67%. In de sectoren Handel, horeca en reparatie, Transport en Bouwnijverheid is een lagere instellingsgraad geconstateerd dan in de overige sectoren.
Flex schil
Deskundigen zijn van mening dat het wenselijk is de flexibele schil meer bij de zeggenschap te betrekken. In de praktijk wordt de flexibele schil volledig buiten beschouwing gelaten wanneer het gaat om personeelsvertegenwoordiging.
Niet naleven instellingsplicht
Als redenen voor het niet naleven voor de instellingsplicht worden onder andere de economische crisis en de kosten die met de medezeggenschap samenhangen genoemd.
Moeilijkheid
Uit het onderzoek is gebleken dat met betrekking tot het functioneren veel vragen voor medewerkers moeilijk te beantwoorden waren.
Aantal OR-leden
In de WOR staan regels met betrekking tot het aantal OR-leden in verhouding met het formaat van de organisatie. In meer dan de helft van de gevallen wordt afgeweken van de gestelde regels. In een kwart van de gevallen gaat het om minder invulling dan het voorgeschreven aantal leden.
Onderwerpen van overleg
Arbeidsomstandigheden, arbeidstijden en gezondheid zijn het vaakst onderwerpen van overleg (73%) voor een personeelsvertegenwoordiging (PVT). Scholing en ontwikkeling van medewerkers bespreekt meer dan de helft van de PVT’en (54%).
Invloed
In de WOR is de invloed van OR-leden helder geregeld met betrekking tot het informeren, adviseren en het vragen van instemming over bepaalde onderwerpen. Meer dan de helft van de werkgevers (55%, 47% in 2011) geeft aan dat de OR de besluitvorming nauwelijks (16%) of soms (39%) beïnvloedt. Ongeveer een van de tien werkgevers (12%, in 2011 20%) geeft aan dat dit vaak (6%) of bijna altijd (6%) voorkomt.
Waardering
Werkgevers en werknemers scoren een voldoende tot een ruime voldoende als het gaat de kwaliteit van overleg. Alle overlegvormen worden door werkgevers beoordeeld met gemiddeld een 7. Het meest tevreden zijn werkgevers over de kwaliteit van het overleg met de personeelsvergadering.
Het rapport zelf nalezen? Dat kan via Rijksoverheid.nl
Gerelateerde dienstverlening Classen Consultancy: Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / ZW & WGA eigenrisicodragen
Waarmee kan Classen Consultancy u van dienst zijn?
Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.