Stijgende WIA instroom

Op 8 juni 2017 is het UWV Kennisverslag 2017-5 gepubliceerd met de opvallende titel: ”Wat is er aan de hand met de WIA?”.

Wat is er dan aan hand?
De instroom in de WIA neemt met 12% toe in 2016 ten opzichte van 2015. Dit is de grootste stijging sinds 2010. Men vraagt zich dan ook terecht af waar deze stijging vandaan komt. Is er sprake van een trendbreuk? Krijgen we nu jaren van toenemende stijging in de WIA instroom? In het UWV Kennisverslag 2017-5 wordt getracht op een aantal van deze vragen antwoord te geven. Een overzicht van opvallende zaken en conclusies uit het kennisverslag:

De stijging is geconcentreerd bij twee groepen, namelijk: werknemers (in loondienst gedurende de gehele WIA wachttijd) en WW gerechtigden.

Bij werknemers in loondienst gedurende de gehele WIA wachttijd worden de volgende verklaringen gegeven:

  • Werknemers zijn gemiddeld ouder en er werken steeds meer vrouwen (dus meer vrouwelijke WIA instroom). Dit zorgt voor 25% meer WIA instroom in verband met een verslechtering van het zogenoemde risicoprofiel aldus het kennisverslag;
  • Een groter deel van de werknemers kreeg een WIA uitkering toegekend (25%);
  • De overige 50% van de stijging wordt in het kennisverslag niet verklaard. Wel worden er simpelweg vaker WIA uitkeringen toegekend. Waarom er meer WIA uitkeringen aan werknemers worden toegekend is vooralsnog onbekend.

Van de WW gerechtigden stroomden in 2016 23% meer in de WIA dan in het jaar 2015. In het kennisverslag wordt deze stijging als volgt verklaard:

  • Twee jaar eerder steeg het aantal WW gerechtigden met instroom in de WIA in een vergelijkbare mate (80%);
  • WW gerechtigden zijn gemiddeld ouder én vaker van het vrouwelijk geslacht (10%);
  • Een groter deel van de WW gerechtigden kregen een WIA uitkering toegekend (10%).


Waarom stijgt de WIA Instroom in 2016?
Los van de feiten zoals hiervoor beschreven heeft men tevens gekeken naar andere zaken die voor een mogelijke hogere WIA instroom kunnen zorgdragen. Zo is er bijvoorbeeld gekeken naar ziektebeelden maar hiervan zijn geen verschuivingen waar te nemen in de medische diagnoses. Ook hebben de WIA aanvragers niet minder beperkingen. Als dat zo was dan was het toekenningspercentage van een WIA uitkering wel gedaald en deze is juist gestegen! Dan zou er ook nog gekeken kunnen worden naar het verzuim in het jaar 2014. Indien er in 2014 een hoger verzuimpercentage is dan is het te verklaren waarom er in 2016 meer WIA instroom dan gebruikelijk plaatsvindt. Ook hiervan is echter geen sprake omdat het Centraal Bureau voor de Statistiek geen ziekteverzuimmelding stijging rapporteert in 2014. Het blijft dus voor een gedeelte onduidelijk waar de stijging vandaan komt.

Men hoopt op basis van nieuwe data en inzichten uiteindelijk een verklaring te kunnen geven voor de toename van het toekenningspercentage of de stijging van het aantal aanvragen bij de werknemers.

Bron: UWV Kennisverslag 2017-5
 

Gerelateerde dienstverlening Classen Consultancy: Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / ZW & WGA eigenrisicodragen

 

Meer weten over schadelastbeheersing en de WIA?


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.