Ontwikkeling Hybride Markt WGA

Afgelopen januari 2017 is de WGA-vast en WGA-flex samengevoegd tot één WGA-risico. In aanloop naar die samenvoeging waren er veel geluiden op de markt over het juist wel óf niet verzekeren van het WGA-risico. Nadat de “stofwolken” van de samenvoeging waren neergedaald klonken er verschillende geluiden over het aantal teruggekeerde werkgevers naar het publieke bestel en privaat verzekerde werkgevers. Er zou in de “WGA Wereld” weer wat te kiezen zijn en ook klonken er geluiden dat de markt weer in een beweging van de private verzekeraars ging.

Op 5 april j.l. heeft Minister Asscher (SZW) de Tweede Kamer geïnformeerd over de ontwikkelingen op het gebied van de verzekering voor de Werkhervattingsregeling gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) en de Ziektewet (ZW). Tevens gaat Minister Asscher in op de motie van mevrouw Schut – Welkzijn (kamerstukken II, 34 336 nr. 8) inzake re-integratie na faillissement eigenrisicodrager.

Aantal eigenrisicodragers WGA & ZW
Dat afgelopen januari 2017 veel werkgevers een keuze hebben moeten maken betreffende de eventuele continuatie van het eigenrisicodragerschap WGA is natuurlijk duidelijk. Veel werkgevers hebben het besluit genomen om terug te keren naar het publieke stelsel van het UWV. Het aantal eigenrisicodragers WGA daalt namelijk van 7% tot 6,7% van het totale aantal werkgevers. Met name kleine werkgevers besloten terug te keren naar het UWV. Als er gekeken wordt naar de daling van de eigenrisicodragers WGA in verhouding tot de totale loonsom dan daalt deze van 41,2% in 2016 naar 36,9% in 2017.

Aantal eigenrisicodragers WGA:

Bron – UWV – stand per 1-2017 (loonsommen 2017 betreffen een raming)

Binnen de Ziektewet (ZW) is er een tegenstelde beweging waar te nemen. Het aan eigenrisicodragers ZW stijgt van 1,9% naar 3,3% van het totaal. Het eigenrisicodragers ZW in verhouding tot de loonsom zal verder toenemen van 34,5% in 2016 naar 41,4% in 2017.

Aantal eigenrisicodragers ZW:

Bron – UWV – stand per 1-2017 (loonsommen 2017 betreffen een raming)

Minister Asscher geeft verder aan dat de beweging in de hybride markt onder andere te verklaren valt door:
- Nieuw beleid van de WGA verzekeraars;
- Combinatie (plicht) WGA en ZW;
- Meer oog voor risicobeheersing door de verzekeraars.

Beweegredenen
Wat verder interessant is dat er verder onderzoek zal gaan plaatsvinden naar de beweegredenen en beslis factoren van werkgevers om juist wel of niet te kiezen voor eigenrisicodragerschap. Er wordt helaas geen datum vermeld over de te verwachten resultaten en het is dus afwachten over welke periode een conclusie van het onderzoek zal worden gepubliceerd.

Re-integratie na faillissement eigenrisicodrager
In de motie van mevrouw Schut – Welkzijn wordt opgeroepen om, in overleg met verzekeraars, UWV en Belastingdienst, te regelen dat bij faillissement van een eigenrisicodrager, de verzekeraar de re-integratie activiteiten kan voortzetten. Momenteel wordt er door het Verbond van Verzekeraars, UWV en SZW gewerkt aan een convenant. Hierin worden de onderlinge afspraken vastgelegd om verdere betrokkenheid van de verzekeraar te borgen. Het zal wijzigingen in wet- en regelgeving vergen en het is ook nog niet duidelijk wanneer hierin concrete stappen worden gezet tot de uiteindelijke realisatie hiervan. Er wordt ook geen concrete tijdlijn weergegeven in de verdere ontwikkeling hiervan. We zullen het blijven volgen.

Meer weten over deze onderwerpen of ondersteuning gewenst?
Graag kom ik met u in contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34.

Bronnen:
Rijksoverheid.nl
AMweb - Verzekeraars verliezen flink terrein op WGA-markt
AMweb - Meer werkgevers kiezen voor private WGA-dekking

Gerelateerde artikelen:
Einde WGA en beschikking WHK 2017
Instroom gegevens UWV
De volgende ronde...

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.