Instroom gegevens UWV

Werkgevers die eigenrisicodrager willen worden voor de Ziektewet en/of WGA kunnen zogenoemde instroomlijsten opvragen bij het UWV. Deze instroom lijsten geven inzage in de toerekenbare Ziektewet en WGA uitkeringen van (ex) werknemers. Met name bij een Ziektewet en/of WGA onderzoek zijn dergelijke instroom lijsten van belang. Op die manier kunnen de gegevens van de werkgever worden getoetst met de opgave van het UWV.

Tot zover niks nieuws onder de zon voor wat betreft werkgevers die eigenrisicodrager voor de Ziektewet en/of WGA willen worden.

Werkgever is reeds eigenrisicodrager
Voor werkgevers die al eigenrisicodrager zijn voor de Ziektewet en/of WGA was dat tot januari 2017 een ander verhaal. Deze werkgevers konden geen instroom lijsten van toe te rekenen Ziektewet en/of WGA uitkeringen van (ex) werknemers opvragen. Hierin is per januari 2017 verandering gekomen door de aanpassing van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (SUWI). In artikel 73 - Gegevensverstrekking door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen en de Sociale verzekeringsbank en de Minister, lid 3 staat het volgende beschreven:

Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen is bevoegd op verzoek alle gegevens en inlichtingen uit de onder zijn verantwoordelijkheid gevoerde administraties te verstrekken aan:

  1.  werkgevers in de zin van de Wet financiering sociale verzekeringen, voor zover die noodzakelijk zijn voor de informatieverstrekking bij de aanvraag, het aangaan of beëindigen van overeenkomsten tot verzekering van het risico van het betalen van loon in geval van ziekte van de werknemer dan wel van het risico van het betalen van de gedifferentieerde premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering op grond van de Wet financiering sociale verzekeringen en van de betalingen als gevolg van het eigenrisicodragen, bedoeld in artikel 40, eerste lid, van die wet;
  2. financiële ondernemingen die ingevolge de Wet op het financieel toezicht in Nederland het bedrijf van levensverzekeraar of schadeverzekeraar mogen uitoefenen, voor zover die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van overeenkomsten met werkgevers in de zin van de Wet financiering sociale verzekeringen als bedoeld in onderdeel a, indien die werkgevers daartoe machtiging hebben verleend, met dien verstande, dat die werkgevers bij de verwerking van persoonsgegevens van hun werknemers slechts met het oog op het aangaan van en de uitvoering van deze overeenkomsten die persoonsgegevens verstrekken aan die financiële ondernemingen.

Bij de gegevensverwerking op grond van dit lid kan het burgerservicenummer worden gebruikt. Het burgerservicenummer kan bij de verwerking van gegevens tevens worden gebruikt door een financiële onderneming als bedoeld in onderdeel b, voor zover dit noodzakelijk is voor de uitvoering van de overeenkomsten, genoemd in de onderdelen a en b.

Met name de regel van artikel 73 lid 3a SUWI is met betrekking tot de informatieverstrekking aangepast in die zin dat “het aangaan of beëindigen” is toegevoegd. Wat betekent dit in de praktijk?

Ter verduidelijking een praktisch voorbeeld
Een werkgever is eigenrisicodrager voor de WGA bij verzekeraar X. Deze werkgever overweegt op enig moment om terug te keren naar het publieke bestel van het UWV. Daarom wil deze werkgever graag een beeld vormen van de publieke gedifferentieerde premie WGA die men verschuldigd is vanaf het moment van terugkeer. Betreffende werkgever heeft, zoals in de praktijk – helaas – vaak voorkomt, geen helder plaatje van de toerekenbare WGA uitkeringen van (ex) werknemers. Daarnaast doet de werkgever er sowieso goed aan te toetsen welke WGA uitkeringen worden toegerekend in verband met eventuele foutkansen in de toerekening door het UWV.

In het verleden werden er dus geen gegevens aan een werkgever verstrekt omdat deze reeds WGA eigenrisicodrager is en dus zelf verantwoordelijk werd geacht op de hoogte te zijn van toerekenbare WGA uitkeringen van (ex) werknemers.

Nu was het zo dat een terugkerende werkgever in het verleden in de eerste jaren bij het UWV een minimumpremie betaalde. Vanaf 2017 betalen terugkerende werkgevers bij het UWV echter een gedifferentieerde WGA premie gebaseerd op het T-2 principe. Voor premiejaar 2017 wordt er gerekend met toerekenbare WGA schadelast van 2015 ter bepaling van gedifferentieerde WGA premie. Dit maakt controle en het eventueel uitvoeren van correcties nog belangrijker.

Het loont zich dus zeker, met name omdat de mogelijkheid nu geboden wordt, om de betreffende instroom lijsten met overzichten van toe te rekenen Ziektewet en/of WGA uitkering van (ex) werknemers op te vragen. Na ontvangst van het verzoek belooft het UWV deze instroom lijsten veelal binnen 5 werkdagen te verstrekken.

Meer weten of ondersteuning gewenst?
Graag kom ik met u in contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-29124334 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Bronnen:
Wetten.overheid.nl
Verzamelwet SZW 2017

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.