Max.premie WGA uitzendbranche en garantieverklaring 2017

Op 29 april heeft minister Assher een brief aan de Kamer gezonden met betrekking tot de hybride markt WGA. Ten eerste geeft de minister te kennen niet te verwachten dat er grote premiemutaties gaan plaatsvinden door het samenvoegen van de WGA Vast en Flex. Bij werkgevers die een hoog WGA Flex risico hebben wordt een relatief kleine premie mutatie verwacht van +/- 0,5 procentpunt. Daarnaast zijn er nog een aantal items die ik graag met jullie deel.

Maximumpremie uitzendbranche

Interessant om te vernemen is dat met ingang van 2017 de hogere maximumpremie voor de uitzendbranche geschrapt zal gaan worden. Hierdoor krijgt de sector, net zoals andere sectoren, te maken met een reguliere maximumpremie van vier maal de gemiddelde premie. De minister vindt een aparte maximumpremie niet meer passend binnen het beleid van de BeZaVa en ook blijkt dat het WGA risico binnen deze sector niet substantieel afwijkt ten opzichte van andere sectoren.

 

Garantieverklaring per 2017

Er is de laatste tijd veel te doen omtrent het aanleveren van garantieverklaringen om per 2017 eigenrisicodrager te blijven voor de WGA Vast én Flex. Verzekeraars hanteren het reguliere standpunt dat er vóór 1 oktober 2016 aangegeven moet zijn of een werkgever eigenrisicodrager wil blijven. Doet men dat niet tijdig dan betekent dit een automatische terugkeer naar het publieke bestel voor een periode van 3 jaar. De minister geeft te kennen dat de termijnen erg strak zijn voor eigenrisicodragers WGA om een keuze te maken. Daarom heeft de minister - nu al - aan de Belastingdienst en het UWV gevraagd of het uitvoeringstechnisch mogelijk is om de termijn voor werkgevers die eigenrisicodrager voor de WGA zijn te verplaatsen naar 31 december 2016. Indien dit mogelijk is zal de minister dit via de verzamelwet SZW gaan regelen.

Er is al een tijdje een lobby aan de gang om de termijn tot indienen van de garantieverklaring WGA (Vast en Flex) te verlengen. Het lijkt erop dat de minister hier toch in mee wil gaan. Echter het moment van aankondigen en de vraag of het uitvoeringstechnisch haalbaar is komt wel vrij laat. De markt staat onder hoge druk gezien de termijnen dus in dat kader zal men het zeker prettig vinden als de termijn opgerekt zal gaan worden. Daarom is het jammer dat er niet concreet wordt aangegeven per welke datum er duidelijkheid gegeven zal worden. We blijven het volgen de komende periode…

Bron: Kamerbrief Hybride Markt dd 29-4-2016

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.